tisdag 22 maj 2012

Avslutning med skvaller i fokus!

Igår hade jag avslutning på min Hundmötes & skvallerkurs. Deltagarna har i 3 veckors tid tränat intensivt med att deras hundar ska lära sig att skvallra under promenaderna hemma och på kursen. Vi har haft personliga genomgångar hur de ska jobba vidare med sina hundar och framför allt, hur de ska jobba vidare med sig själva. Tror att många utav deltagarna har fått upp nya ögon för hur de själva är och vad de ska bearbeta för att komma framåt i sin träning oavsett om de har hundar som älskar andra hundar eller om de har hundar som är osäkra och gör utfall. Vi har diskuterat inlärning & uppfostran. Och det vi pratade mycket om under kursen är bestraffningar och hur man är i samvaron med en hund som är glad, nervös, osäker...osv! Nyttigt för oss alla att tänka över vad för känslor ens egna hund har i situationer som kan bli problematiska.
Här har vi boxern Chenko påväg till sitt första skvallertest på våran skvaller bana!
Mina underbara vänner Malin & Anne-Lie kom och var med me sina hundar Chibbi & Leia på avslutningen. De var figuranter/störningar. Här ser ni Anne-Lie med sin schäfer Leia. Tack så mycket för att ni alltid ställer upp!
Boxern Chenko med matte Marita & husse Pelle var med på kursen. Chenko gillar andra hundar men kan lägga sig ner i möten och det är svårt att få honom därifrån. Detta har vi tränat på under kursen och under avslutningen fick vi testa det ordentligt och de fick tips och råd om hur de ska göra när han hamnar i den positionen och hur andra hundar kan reagera på deras hund när han gör så. Även om Chenko inte gör utfall så kan man klart och tydligt läsa hans signaler när han blir intresserad utav andra hundar. Matte och husse ska jobba vidare med att läsa av honom och försöka bryta honom i god tid innan han hinner låsa fast på den andra hunden - som i sin tur leder till att han lägger sig ner.
Blandisen Dexter med matte Hanna. Dexter är en otroligt arbetsvillig hund som är lite osäker i möten med andra hundar och vissa människor. Hanna har fått jobba mycket med att själv lära sig hur hon ska koppla av och inte stressa upp i situationer där hon blir nervös, dessutom fick hon jobba massor med det under skvallerbanan!
Amstaff blandningen Locco med matte Sara har gått hos mig på Hundia i Mjölby under en längre tid och jag är så stolt och glad över att Sara har vuxit i sin roll som hundägare! Under avslutningsbanan jobbade hon så bra med Locco som gör utfall vid hundmöten och är reserverad mot människor i lägen där han blir pressad. Sara har fått jobba mycket på att lära sig läsa Loccos signaler och inte utsätta honom för situationer där han blir trängd. De har lyckats jättebra och banan gick som en dans, det blev en reaktion på schäferhunden som var störningsobjekt och där fick Sara jobba på med att lösa situationen efter vad Locco klarade av - mycket bra jobbat!
Med på kursen var även Amstabblandningen Freya med matte Madde, tyvärr fastnade de inte på kort under kvällen så jag tog ett som jag hade ifrån en träning. Madde fick jobba mycket med att inte stressa förbi situationer där hon behöver vara koncentrerad och lugn för att inte sätta igång några reaktioner på Freya. Freya och Madde har dessutom ett förflutet med schäfrar som gjort att Madde blir rädd när hon måste utsätta sig själv och Freya för möten med schäfrar - vad bra att vi kunde träna på det under kursen! Freya reagerade väldigt långt ifrån schäferstörningen men verkade inte nämdvärt osäker utan verkade mera bevaka och bilda sig en uppfattning utav hunden, hon skällde och nosade i backen om vart annat. Madde fick träna på att passera schäfern i lugn och ro och avslutade med att gå en liten promenad med dem - vilket tillslut gjorde att Freya lugnade ner sig och kunde avreagera. Jag har även haft en Amstaffblandning vid namn Stella på kursen med matte Sara och husse Linus. Stella har stressat upp sig vid varje kurstillfälle och har enbart kunnat genomföra vissa övningar med väldigt få upprepningar. Stella kunde inte medverka under avslutningen och vi ska köra en genomgång med enbart Stella och matte/husse för att de ska kunna tillgodogöra sig kursen. Vi hoppas på att Stella klarar att utföra det i hennes hem miljö och dessutom blir det en rolig utflykt för mig och voffarna till Linköping! Vi kommer också att boka in en uppdateringsträff där jag får träffa deltagarna igen och se hur det har gått för dem i träningen - det är också en liten pusch för att de faktiskt ska fortsätta att träna på det hemma...hur krasst det än är så gäller det att träna ofta och konsekvent när det gäller hundmöten och skvaller!

Inga kommentarer: