fredag 24 februari 2012

ÄNTLIGEN lite hundträning!


Efter Saurons problematiska höst och vinter har träningen verkligen legat avdankad. Jag har inte gjort något i princip med vare sig Sam eller Sauron. Mest varit deppig över att inte kunna göra vad man vill när man har en skadad hund. Det är inte förrens något sådant händer som man inser hur mycket vi gjorde innan detta hände!

MEN, nu äntligen har vi tränat!!!!
Häromdagen hade vi superfint väder, solen sken och det var underbart ute. Vi bestämde oss för att åka till skogen med hundarna och njuta av det fina vädret och den härliga naturen. Samtidigt passade jag på att utnyttja att vi var 3 personer, då kunde vi köra grundfärdigheter inom Söket med hundarna :)

Vi åkte till Fivelstad och gick en skogsrunda därute som är superfin och lagom lång. Hundarna brukar bli ganska vilda när vi kommer till nya ställen och framförallt när det är ny skog men de skötte sig utmärkt. De strosade och nosade på alla nya dofter utan att hetsa upp sig, kan det bero på vädret eller på att vi var så glada, lugna och njöt i fulla drag utav atmosfären?


Efter skogsrundan satte vi in Sam och Freya i bilen och plockade med oss tjänstetecken, klicker, belöningar och Sauron för lite sökträning.
Han får ju inte springa för mycket okontrollerat och under sökträning är hundarna lösa så vi visste inte riktigt hur han skulle bete sig när han skulle förstå att han var lös!
Jag måste säga att han var kanon! Han sprang fint ut till figuranterna som satt synliga ca 10 meter ifrån stigen där jag stod, jag behövde inte kalla in honom för att få honom intill mig på stigen och skicka på nästa utan han fattade vinken galant - hukande figge betyder klick & belöning - passiv upprest figge betyder jobba på nästa. Han sprang fint till mig utan stopp och jobbade på nästa figurant. Man kunde se att han fick tempoökning när han sprang mot husse och höll fint tempo ut på Madde. Helt superbra jobbat utav Sauron och figgarna!

Sen var det Freyas (Maddes hund) tur. Hon hade fint tempo, i vanliga fall brukar hon ha för högt tempo och hetsa upp sig för mycket men denna gång var hon fin och jämn. Vi pratade om hur Madde skulle stå på mittlinjen för att få ett bättre flyt och bättre vinkel ut till figuranten men annars superbra jobbat!

Sen var det dax för galen liten terrier (läs super taggad!!). Kim (min sambo) fick stå på linjen och jag & Madde var figgar. Sam var så övertaggad men gjorde ett superbra jobb de 2 första skicken. Därefter sprang han ut ca 3 meter och stannade upp, funderar över om han väntade på retning från figge. Han var betydligt trött redan efter ett par skick och man märkte det tydligt då han började syssla med andra saker och kom av sig. En rolig sak var dock att han inte hade några som helst invändningar mot att få kampleksak som belöning på sista skicket (det är Emmeli Orrefjords förtjänst att min hund numer kan ta kampleksak istället för att bara vilja ha godis - agilitykursen har gett utdelning även nom andra hundsporter!). Sen ska vi nästa gång testa att bara ge korta belöningar när han kommer fram till figge, så han inte kommer av sig och tror att träningen är slut - snabba belöningar - snabbt igång på nästa skick.


Fy fasen vad roligt det var att äntligen få träna lite hund igen!!
Och jag måste väl inte tillägga hur oerhört roligt det är med sökträning?
Vill du också testa sök? Kolla hemsidan för sökkurser www.hundia.se/mjolby

Bilderna i inlägget är gamla bilder på en sökträning vi hade. Emmeli Orrefjord har tagit bilderna och Marlene Karlsson med sin Siberian Huskey är med på ett utav korten, Diva är förövrigt helt blind och har tränat med oss i sök och är helt otrolig när hon jobbar!

Inga kommentarer: