måndag 10 oktober 2011

Skulle du jobba för ett paket kokosbollar?


Att få lön för ett jobb man utför är vi nog alla överrens om att vi vill ha. På mina kurser pratar vi ofta om vikten utav en bra belöning till hunden - detta kan vara svårt att ta till sig och förstå som kursdeltagare då vi ofta har "saker" som vi vet att våra hundar gillar men som inte funkar när vi sen kommer till kursen.

Vi tränar ofta med godis belöning på kurserna då godis är en belöning som lugnar hunden och som är lätt att belöna med en hög frekvens (ofta). Vid inlärning av ett nytt beteende måste vi visa hundarna när de gör rätt och få dem att vilja fortsätta träna. Om vi har en belöning som inte finns på hundens topplista över bra belöningar kommer hunden att sluta vara koncentrerad och göra ett halvdant jobb - detta är ju inte hundens fel utan vi som tränare måste inse att belöningen inte är tillräckligt bra!


Jag brukar också betona att i inlärningsfasen utav ett beteende ger vi godisbelöning ofta för att sen utöka beteendena hos hunden innan belöning kommer, så man jobbar gradvis bort den höga frekvensen utav godisbelöningen. Så bara för att man använder sig utav godis så betyder inte det att vi mutar hunden eftersom vi jobbar mot att hunden ska utföra "jobbet" innan belöningen kommer men hunden ska veta att det finns bra belöningar att få sålänge den jobbar tillsammans med oss!

Många tycker att hunden ska lyda ändå men hur ska hunden förstå vad som är rätt och fel - vad den får göra och inte får göra? Vi hundägare är ofta mycket duktiga på att fya hunden när den gör fel men har desto större problem med att uppmuntra och berömma dem när de gör rätt...det är inte alltid lätt att vara hund.

När vi pratar om belöningar på kurserna tar vi alltid upp rasegenskaper och motivation. Olika raser har olika beteenden som de vill utföra. En rottis kanske älskar att kampa medans en labbe älskar mat...hur tror ni man belönar dessa två olika individer och raser på bästa sätt för att få en bra inlärning och att hunden vill jobba vidare?


På våra kurser jobbar vi alltid efter rasegenskaper och rasmotivationer. Vill vi få en amstaff att utföra en övning med 100% koncentration och precision så använder vi oss kanske utav dragkamp som belöning....medans en jackrussell kanske kan få en pälsråtta dragandes i ett snöre på backen som den får fånga som en belöning.

Belöningar kan vara så mycket olika saker - belöning är inte detsamma som godis!!
Här kommer några exempel på saker vi går igenom med våra kursdeltagare på våra olika kurser:

* Godis/tugg belöning
* Leksaksbelöning
* Kel & mys
* Socialbelöning
* Jaktbelöning
* Luktbelöning
* Hundbelöning...osv


Det finns så många olika sätt att belöna våra hundar på och man måste se till ras och individ lika mycket som till vilken övning och vilket resultat vi vill ha.
Vill jag ha en hund som ligger högt i aktivitet för att vi ska springa en bana med hinder så belönar jag kanske hunden med en leksak eftersom leksaker oftast kampas med och då går hunden upp i varv. Att belöna hunden med leksak (dragkamp/jaktlek) när den tex ska passera en hund så kan vi få en hund som inte alls kommer kunna jobba och behärska sig vid hundmötet då vi har hetsat upp den så det blir svårt att koncentrera sig på de kommandona du ger hunden.

Om vi däremot hade belönat med godis istället vad tror ni hade hänt då? Jo, eftersom godis är lugnande (en hund måste vara lugn för att kunna äta, testa er hund i olika situationer, finns det tillfällen då hunden inte tar sin godisbelöning? Då har ni svar svart på vitt att hunden är stressad i den situationen, en stressad hund kan inte äta) så blir det lättare för hunden att behålla lugnet och klara av situationen den utsätts för.

Belöningen i olika situationer är därför oerhört viktig! Något man kanske inte tänker så mycket på när man tränar hund....


Jag brukar ofta få ta till ett litet exempel på mina kurser där jag jämför hundens utförda jobb med våra jobb och belöningen vi får för att gå och jobba:
Jag själv jobbar som städerska varje förmiddag, 24 timmar/vecka. I slutet av varje månad får jag min belöning som gör att jag varje dag går till jobbet och gör det som krävs utav mig. Min belöning blir pengarna som hamnar på mitt konto. Om jag istället hade fått ett paket kokosbollar varje månad för att jag går till jobbet varje dag, 24 timmar/vecka så skulle jag faktiskt tycka att den belöningen inte var speciellt givande och då skulle jag faktiskt se mig om efter ett annat jobb!

Jämför då med hundarna:
När hundarna kommer till en kurs, ny plats, nya hundar, nya människor och vi ska göra olika övningar med dem, alltså ett jobb de ska utföra så finns det ju massor med störningar som hundarna måste välja bort. Har vi då en belöning i form av tex leversnittar som vi erbjuder som lön för utfört arbete så har vi snart ganska många hundar som börjar jobba sämre och sämre, de kommer inte försöka att göra det vi ber dem om och de blir ofokuserade. Här blir många frustrerade på sina hundar och börjar fya när de inte lyssnar..osv. Men vad är det vi erbjuder dem igentligen? Ett paket kokosbollar istället för lönen! Om lönen inte är tillräckligt bra så kommer man vända sig om och hitta en belöning som är bättre - beroende på vilken ras och individ man har i kopplet kommer de att göra olika saker istället, tex:

* Nosa efter lukter i området
* Dra mot de andra hundarna
* Försöka hälsa på alla människor
* Leta sig fram till de andra hundarnas sittplatser och undersöka deras ägodelar

Om belöningen inte har något värde så kommer hunden hitta andra saker som har högre värde precis som ni skulle ha gjort om ni fick kokosbollar istället för lön när ni jobbar....

Jag har just nu 2 kurser igång där man mycket tydligt har fått jobba med hundarnas olika motivationer för belöning. Vissa hundar går inte att träna med hjälp av godis utan dem har vi fått träna med hjälp av leksaksbelöning. En del hundar har velat ha kel och mys som belöning. En del uppstressade hundar har vi velat belöna med godis för att sänka stressnivån. Som ni ser finns det stor variation.

Fundera själva på vad ni har för hund, ras och vad just er hund älskar - om ni hittar de belöningar som funkar bäst i situationer där det finns många störningar kommer ni också att få en lyhörd hund som vill jobba för dig eftersom du har lönen som hunden kan få.

En annan sak som var oerhört roligt att se var på valpkursen som jag har nu. Förra gången vi träffades skulle vi ha en stresshanterings övning där hundarna skulle leka med husse eller matte och sedan kunna lugna sig innan leken upptogs igen. Hundarna fick själva välja ut en leksak som låg på marken bland massor andra leksaker - ägarna fick bara följa med och hunden fick välja helt själv, alla hundar valde en leksak de ville ha och alla hundar lekte som tokar med husse och matte!
Låt hunden få välja bland det ni har att erbjuda, ta inte för givet att godiset som ni ger hemma kommer att funka i pressade situationer på kurs tillsammans med bästaste hundkompisarna, då behövs det kanske något extra ordinärt godis istället för att hunden ska tycka att det är värt att jobba för belöningen istället för att belöna sig på egen hand.

Tänk på att det inte alltid är det vi tror hunden tycker om som är det hunden vill ha!

Inga kommentarer: