tisdag 5 juli 2011

Delikatesser och mumsmums!

Idag var det dax för sökträning igen med Sam, Sauron, Freya & Diva! Jag förberedde belöningarna hemma för att spara lite tid. Denna gång försökte jag göra belöningarna till en liten upplevelse och försökte tänka ut hur var & en utav mina hundar (Sam & Sauron) vill bli belönade och hur de skulle uppskatta att få sin belöning.


På bilden ser ni den samlade högen med belöningar för Sam & Sauron!

* Vi har snusdosor fyllda med kattmat
* Lång piporm som sitter fast i ett snöre så man kan ge en jaktinvit
* 2 stora påskägg fyllda med leverpastej, skinkost, laxost & baconost
* Ett kattlekspö med en lång svans som hunden kan slita i
* En baconrulle & en fiskrulle


Jag hade också med mig syrrans matlåda som hon glömde hos mig med fläskugnspannkaka i, den var mumsig och tack för bidraget syrran :)

Först fick Sauron en snusdosa fylld med kattmat, efter det kom påskägget, det rullades ner för ett berg så han fick jaga ifatt det och även tränas i att greppa föremål och sen fick han riva sönder det för att komma åt belöningen. Som avslut fick han pipormen. Han väljer gärna godis i första hand men nu jobbar vi på att han ska vilja greppa och leka med föremål på "beställning" och som belöning. Han valde efter mycket om och men att trampa till rejält på pipormen och då fick han direkt belöning i form av en baconrulle som avnjöts ute i skogen tillsammans med mig och Madde som var figge på Saurons sista skick.



Sam fick fläskpannkaka som vi hade gömt under mossa så han fick gräva fram det, efter det fick han snusdosan med kattmat och till sist fick han påskägget efter att han hade hittat Madde som hade gömt sig i väldigt snårig terräng - utmärkt för en liten terrier, dessutom var påskägget en aningens för stort för att Sam på ett lätt sätt skulle kunna greppa det så han fick testa sig fram hur han skulle göra och till sist fick han in ägget mot stenväggen och lyckades ta ett grepp om det utan att det gled iväg! Nyttigt för en godisivrig vovve att få lite motstånd så han/hon måste tänka till innan man slukar det man får.

Nu börjar vi komma så pass långt i träningen att vi ska försöka plocka bort ljudhjälperna och jobba mer med luftvittring för att i fortsättningen kunna skicka hundarna utan hjälper. Vi tar det sakta och säkert för att inte misslyckas för mycket!

Hoppas ni fått lite förslag på vad för olika belöningar man kan ge hunden och att man kan använda sin fantasi för att presentera godisbelöningar på, ja leksaks belöningar med förstås :) Och ni tänk på att det bara är fantasin som sätter gränser för hur man kan belöna sin hund! Observera hunden när du belönar/umgås/leker med den och se om du kan komma på vad din hund går igång på och vad den uppskattar mest!

Inga kommentarer: