onsdag 27 oktober 2010

Från mitt hundhjärta!


Just nu rör det sig mycket tankar och funderingar om hund i mitt huvud. Varför har vi hundar? Vad tillgodoser dem hos oss som vi inte får någon annanstans ifrån? Varför ger de oss så mycket kärlek? Ger vi dem lika mycket tillbaka? Många frågor och lika många svar....

Varje dag får jag tampas med ord som skär i mitt hjärta angående hundträning.
Hunden måste veta sin plats - längst ner på rangskalan. Men varför? Vad är det hunden vill ta över och varför vill den klättra i rang? Vad ska den styra över i våra familjer? Vad hade vi gjort om vi som ensamma människor hamnat i en hundflock - hade vi velat klättra i rang? Vad skulle vi tillföra till deras familj som gör oss överlägsna? Om sanningen ska fram så hade vi nog sölat ner hela familjen mer än vad vi hade hjälpt dem. Så vad är vi rädda för ska hunden ska ta över i våra familjer?

Är det att fixa mat? Är det att dammsuga? Och vad är det som får oss att tro att en hund vill "sätta" sig över oss?
Många av dagens hundproblem beror på smärta och/eller bristande berikning - alltså att hunden ska få bete sig naturligt. Vad är då naturligt för en hund?
Är det att få löpa fritt obehindrad av kommandon och koppel eller är det att få utlopp för olika beteenden som varje ras har medfött? Vaktande, undersökande, att äta vad man vill som man vill. Är det att ha en ägare som respekterar hundens medfödda behov och försöker hitta aktiviteter som matchar dem? Är det en ägare som förstår sig på sin hund och som är öppen för hundens signaler och som agerar och tränar hunden därefter?

Eller har det blivit så att det vi tycker är naturligt för en hund är att den ska gå i koppel utan att reagera på några som helst retningar ifrån omvärlden. Vill vi att hunden aldrig ska skälla eller på något sätt visa i ljud vad den tycker? Ska en hund bara lalla på brevid oss tills vi säger åt den att göra annat? Att ha "pli" på sin hund har blivit någon sorts norm för alla, hundägare eller icke! Men kan inte pli lika gärna vara att alla hundägare borde ha en bra relation till sin hund? Kan man inte få en hund att samarbeta genom att ge den vad den vill ha? Respekt, träning, förtroende, konsekvens, regler och tydlighet. Varför måste man ha "pli" på sin hund - kan man inte lika gärna ha samarbete med sin hund?

En undran från mitt hundhjärta....

2 kommentarer:

Elin sa...

Klockrent!

Alexandra sa...

Bra skrivet!
Läste du artikeln i Östgötatidningen? blir mörkrädd!
Ingen gillar att lyda, alla gillar att samarbeta.
Vi ses på onsdag
/Alexandra