torsdag 8 juli 2010

Rallylydnad - vad är det?

Vad är rallylydnad?
Rallylydnad är en hundsport för alla. Liten hund, stor hund, man eller kvinna, yngre eller äldre spelar ingen roll - alla kan delta efter sin och hundens förmåga.

Rallylydnaden är här för att stanna, men än så länge är det en inofficiell sport på stark frammarsch precis som agility var för några år sedan (fick höra igår att den snart blir officiell i sverige).

I rallylydnad går hunden och föraren en bana som ritats av en domare. Varje övning som ska genomföras beskrivs på en skylt med text och illustration. Hur många skyltar som visas beror på vilken klass man tävlar i. Det finns tre klasser, nybörjare, fortsättning och avancerad klass.

Man ska gå banan i raskt tempo med hunden på sin vänstra sida. Hunden och föraren ska utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet, det ska se kul ut att tävla.

Föraren får prata och uppmuntra sin hund, gärna klappa i händerna eller på annat sätt förstärka samarbetet.

Det är dock ej tillåtet att vidröra hunden eller ge hunden bannor med röst eller teckenkommandon.

På en rallylydnadskurs (iaf Hundia Hundskolas) jobbar man mycket med inlärning & följsamhet, så man ska inte tro att det bara står en massa skyltar som man ska följa utan man jobbar oerhört mycket med förebyggande lydnad så det ska bli enklare att klara skyltarna sen :). Man får automatiskt en hund som följer med en och uppmuntras till att lyda.

Vi som håller på med rallylydnad vet att detta passar ”familjehunden” genom att vi tränar med glädje och lek som positiv förstärkning, hunden blir glad och vi får en bättre relation till varandra.

Målsättningen är att skapa en hund som älskar att samarbeta med familjen i vardagen och kanske också tillsammans med andra hundar och människor.
(text ifrån rallylydnad.biz + mig själv)

Hos både Hundia Hundskola i Mjölby & Motala startar det upp rallylydnaskurser under hösten. Kolla hemsidan för startdatum: www.hundia.se

Inga kommentarer: