Hundens stora jaktbehov
Hunden har ett stort behov av att få jaga, det är något som många hundägare är ovetande om. Detta beteende är medfött och det är ett beteende som är så gott som omöjligt att träna bort helt och hållet.
Många uppfattar behovet att jaga som ett stort problem. Man tänker oftast inte på hunden ursprungliga överlevnadsinstinkter. Då man började domesticera vargen till urhund tog man störst hänsyn till vargens stora jaktbehov och utnyttjade detta. När man senare började med riktad avel var syftet att få fram olika hundtyper att använda till olika arbeten, däribland ingår framför allt jakten och då olika sätt att jaga. Då kunde man gå in och påverka och medverka jaktarbetet på ett lättare sätt.
Även om hundens utseende och egenskaper har förändrats mycket med vargens så finns det beteende och behov kvar i vår nutida hund som är lika starka som vargens.
Idag använder man sig, kanske omedvetet, av jaktbeteenden i olika situationer, till exempel vid lydnad, bruksarbete, drag och den vanliga jakthundens arbete. Skyddsarbetet med hund påminner mycket om arbetet som en älghund gör vid ställandet. Dragarbetet påminner om jakt i flock.
Hunden måste få utlopp för sitt stora medfödda jaktbehov, det är även viktigt ur djurskyddssynpunkt.
Om man ständigt bestraffar eller trycker undan behovet kan det skapa problem som ger sitt uttryck i att hunden till exempel jagar bilar, cyklister, katter, joggare med mera. Hunden kanske rymmer så fort den kommer lös eller den kan få stressrelaterade sjukdomar som till exempel magsår. Vanligt är även aggressivitet eller vissa stereotypa beteenden som överdrivna apporthandlingar. Djupt rotade medfödda instinkter som vi försöker trycka undan kommer tillbaka förr eller senare.
Relationen hund-hundägare kan på grund av detta försämras och hunden tappar förtroendet för sin ägare. Om ägaren istället förstod och tillgodosåg hundens behov skulle den misstron aldrig uppstå.
Ta till exempel då vi är på promenad med hunden. Dess intresse då är inte att njuta av den vackra naturen. Hundens syfte är att finna spår efter byten att jaga, döda och äta. Den letar efter spår . finner dem . söker vår kontakt och frågar om vi ska ta upp det tillsammans. Ofta straffar vi dem då eller så förstår vi inte vad hunden vill. I hundens ögon uppfattas vi då antingen som dåliga jägare eller dumma. Detta leder antingen till att hunden jagar ensam eller tillfälligt struntar i det. Om hunden låter bli då vi straffar den så bygger den upp ett förråd av energi på just intresset av att jaga. Följden kan bli att den senare får ett väldigt stort jaktintresse och då kan vi inte stoppa den genom acceptabla metoder.
Vi som hundägare måste låta våra hundar jaga mer, men jag menar då inte att vi ska låta hundarna jaga vilt hur som helst i skog och mark. Vi ska finna ett sätt att kompensera varje enskild individs behov, vilket varierar med tanke på ras och ursprung.
En mycket bra kompensation, som kan anpassas till alla hundar, är blodspår (eftersök). Detta kan användas till både nytta och nöje. Alla jaktlag har krav på sig enligt lag att ha tillgång till en godkänd eftersökshund. Denna hund ska kunna finnas på plats inom två timmar och vara anpassad till detvillebråd som gäller. Många jaktlag har behov av duktiga eftersökshundar och det är då roligt att äga
en godkänd sådan och kunna hjälpa till vid jakt.
Om man bara vill träna för skoj skull och vill att hunden ska få utlopp för sina medfödda instinkter kan man lätt variera slutet på spåret. En grythund kan i slutet finna att skanken är nedgrävd, en träskällare kan finna skanken hängandes i ett träd med mera.
Blodspår innehåller många naturliga jaktdelar som hunden genom detta kan få utlopp för. Ett vanligt personspår kan aldrig ersätta eller tillfredsställa hundens behov av jakt. Om ni aldrig provat denna typ av spår är det nu på tiden att göra det. Att se hunden arbeta självständigt och naturligt är mycket roligt. Spännande ögonblick då man för ett par sekunder kan se
vargen i sin hund..
Maria Nilsson, Hundutbildningsgruppen
Om ni är intresserade av att testa blodspår med eran hund & uppleva en helt ny värld tillsammans kommer vi att starta upp en Blodspårskurs nu i juni, den 30/6 kl.18.30. Anmäl dig direkt via mail: mia@hundia.se kursen passar alla!
För mer info eller frågor kan ni ringa eller maila. Kolla hemsidan för kontaktinfo: www.hundia.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar