fredag 14 maj 2010

Se de små framgångarna!


Tänkte ge alla en påminnelse om att det är oerhört viktigt att se de små framstegen man gör när man tränar sin hund! Allt för ofta riktar vi bara våran uppmärksamhet på det ev. problemet som vi upplever med våra hundar. Vi glömmer helt bort att berömma och belöna våra hundar när de faktiskt gör rätt, istället går vi och nejar och fyar beteendet vi inte vill att de ska göra...men hur ska hunden veta att den gör rätt när vi inte belönar eller berömmer dem??

Tex kan vi ta koppeldragande: Vi har en hund som drar i kopplet och ju mer de drar desto mer irriterade blir vi och till slut rycker vi tillbaka hunden i kopplet, hunden springer ut och fortsätter att dra igen...här hamnar vi i en ond cirkel där vi blir irriterade och straffar hunden genom att rycka dem i kopplet och neja & fya dem....men när hunden inte drar då, vad gör ni då? Berömmer ni den för att den gör rätt eller fortsätter ni bara att gå utan att berömma den? Hur ska hunden veta vad som förväntas av den?, visst den kanske lär sig genom att obehaget slutar när den slutar att dra men det kan ta väldig tid och dessutom skapar vi en sämre relation och hunden blir dessutom stressad av behandlingen.
Sätt er in i hunden sits....den drar i kopplet & ni blir arga och rycker tillbaka den - hunden lär sig att den inte vill vara kvar hos dig för då gör det ont, det blir en sorts koppelmisshandel...hunden börjar dra mer och mer eftersom den vill bort ifrån obehaget (kopplet & dig). Vi måste sluta upp med att dra i kopplet och belöna hunden när den gör rätt....detta tar tid men hunden kommer inte att uppleva kopplet som något obehagligt och om man tränar konsekvent kommer hunden att lugna sig betydligt...sen måste vi börja att se framstegen hunden & ni gör tillsammans...även de små framstegen är värda att fira för om man inte lägger märke till dem är det lätt att hamna tillbaka i gamla hjulspår med nej & fy hela tiden!

Ju fler små framsteg ni lägger märke till och nöjer er med för stunden desto fler roliga och trevliga stunder kommer ni att uppleva med er hund...och det kommer bli lättare att jobba på mot erat utsatta mål! (Tex: sluta dra i koppel, inga utfall, inte tigga...osv) Vi kan inte kräva total lydnad av våra hundar om vi inte visar dem vägen dit! Hundar föds inte till lydnadschampion utan de behöver uppmuntran och vägledning dit. Så värdesätt även den minsta lilla framgången ni får med hunden och tänk positivt...gräv inte ner er i problemen utan jobba på mot era mål - ni kommer klara det bara ni visar hunden vad ni vill att den ska göra - inte vad ni vill att den inte ska göra, för då får den ju bara uppmärksamhet när den gör det ni inte vill....tänk på det :)
Känner man att man inte löser problemet själv eller har svårt att veta vart man ska börja med träningen går det ju alltid bra att söka hjälp och råd hos en utbildad instruktör...vi är ju till för att hjälpa!

Inga kommentarer: