torsdag 6 maj 2010

Passivitet - ett måste!


Idag tänkte jag ta upp passivitetsträning. Passivitet = att göra ingenting och kunna slappna av. Något som vi verkligen ofta missar är att bara stanna upp, sätta oss ner med hunden i olika miljöer och bara ta det lugnt. Oftast pratar man så mycket om att hunden måste få motion, man måste ut och gå långa promenader...osv, och visst är det så att hunden måste komma ut på långa promenader men minst lika viktigt är det att lära hunden att ta det lugnt och bara kunna koppla av.
Idag var jag nere hos en kompis på Prästgårdsliden i Mjölby, detta område är väldigt uppstressande för mina hundar och de brukar ofta hetsa upp sig och bli dragiga i kopplet just där nere...så detta är ett perfekt ställe att träna passivitet på! Vi satte oss ner vid ett par bänkar mitt på en stor gräsplan, tänk på att inte sitta precis brevid en gångväg eller liknande som kan göra att det blir för mycket störning i form av andra hundar, människor, cyklister som kommer för nära, det kan göra att hunden bara blir mera uppstressad! Börja på ett ställe där det inte är full rörelse hela tiden.

Här tog det inte lång stund innan hundarna fattade vinken, de satte sig ner och tog det lugnt, de tyckte nog att det var ganska skönt att bara vara :)

Gör passivitetsträningen till något obligatoriskt vid någon promenad varje dag, på så sätt får du en hund som kopplar av mycket fortare och som vänjer sig vid olika miljöer och rörelse omkring sig.

Lycka till!

Inga kommentarer: