onsdag 17 mars 2010

Kamplek - ett roligt nöje med stor nytta!!


Dagens ämne är kamplek. Kamplek med hunden är ett komplicerat ämne att gå in på eftersom det finns olika åsikter om hur vida man ska kampa eller inte kampa med sin hund.
Många säger att man absolut inte ska kampa med sin hund eftersom den då försöker mäta sig med dig om ledarrollen....skulle hunden då vinna till på köpet så är det inte bra!

Nej, nej, nej! Jag tycker att man ABSOLUT ska kampa med sin hund! Har man som jag en amstaff som är avlad för att kampa så måste ju dessa hundar få utlopp för just kampen...vad händer om vi aldrig kampar med en hund som har mycket utav kampen i sig? Jo, den tar utlopp på andra saker eller andra sätt. Sen har jag också en Jack Russell som är avlad för att döda smågnagare, här är kampen oerhört viktig!, och här har vi en jättebra belöning, kamplek med hunden.



Med kampa menar jag att du och hunden har dragkamp om en leksak, pinne eller annat föremål tillsammans

Dessutom är just kampleken en jättebra motivationshöjare när man tränar hund...ju fler belöningar vi kan ge våra hundar desto bättre utfört arbete får vi ifrån hunden. Variation av belöningar gör att hundens motivation ökar eftersom den aldrig vet vad för slags belöning som väntar den efter ett bra jobb. Däremot måste vi ju också lära hundarna att släppa kampen och lugna ner sig och det brukar komma automatiskt om man har en ömsesidig respekt gentemot varandra...ibland får hunden vinna och ibland vinner du.

Så ut och kampa med din hund...det för mycket gott med sig!

Inga kommentarer: