fredag 22 januari 2010

Har du problem?


Oftast när vi tränar våra hundar så väljer vi att se alla problem istället för möjligheterna som finns. Vi ser bara att hunden inte sköter sig, inte gör som vi vill osv, men när hunden faktiskt gör rätt är ingen där och belönar!, hur ska hunden då veta vad som är rätt och fel? Allt för ofta ser jag hundägare som uppfostrar sina hundar med "en fast hand", det betyder OFTAST att man tar tag i hunden när den gör fel och bannar den....ska detta få hunden att förstå? Hur uppfostrar vi barn, tänk om vi skulle göra samma sak där hur slutar det då? Troligtvis finns det
2 alternativ att välja mellan:

1. Vi får ett barn som protesterar vilt, det blir problem i skolan eller i andra vardagliga situationer eller

2. Vi får ett barn som sluter sig, blir passiv och som inte vågar ta några egna initiativ.

Det är likadant med våra hundar...en del protesterar genom olika "problembeteenden" och en del ger upp, är det verkligen sån uppfostran vi vill ge våra hundar? Visst finns det de hundar som funkar på en hård uppfostran men där försvinner oftast livsglädjen och hunden blir passiv och vågar inte bjuda på några egna beteenden, det finns faktiskt andra vägar att gå för att få en väluppfostrad hund som samtidigt behåller livsglädjen. Genom att träna konsekvent och belöna hunden ofta när den gör rätt får du också en bättre relation till din hund, där hunden inser att du är ganska bra att ha. Tänk på hur hunden uppfattar träningssituationen och hur du kan träna på bästa sätt för att nå framgång och inte misslyckas!

Tankeställningar till er:

* Hur ofta säger du nej/fy till din hund?
* Hur ofta rycker du med din hund när den luktar på något istället för att säga
kom,och ge hunden ett val?
* Hur ofta belönar du RÄTT beteende och inte det beteendet du vill att hunden ska
sluta med?
* Vad är du för tillgång för din hund? Hittar du på roliga saker åt hunden eller är
du bromsklossen i andra änden av kopplet?
* Varför ska din hund jobba för dig? Vad erbjuder du hunden?
* Hur ser din hunds vardag ut? Promenader, kurser, hundvänner...osv
* Berikning av din hunds naturliga beteenden som måste få utlopp, tillgodoser du dem?

Finns så mycket mer att ta upp som varje hundägare skulle fråga sig själva. Oftast när vi får problem med våra hundar på ett eller annat sätt så är det faktiskt vi som vidmakthåller problemet! Vi fyar och skäller, rycker och sliter för att få dem att sluta med det de håller på med. Igentligen ger vi dem uppmärksamhet just vid detta beteende och struntar i de bra beteendena....i hundens ögon ser de fyandet som uppmärksamhet och bara det kan göra att de faktiskt fortsätter. Ni måste börja belöna de andra beteendena som hunden gör, de som ni tycker är bra beteenden för att kunna ändra på problemet! Sluta att tänka så inrutat: HUNDEN SKA LYDA MIG FÖR ATT JAG SÄGER DET! Men hur ska hunden veta vad som är rätt och fel...det måste vi visa dem & varför ska hunden lyda dig? Vad erbjuder du? Skäll och gnat, ryck och slit eller upplevelser, belöningar och trygghet?

TÄNKVÄRT

Ge din hund det liv den förtjänar
de har inte valt att vara hos oss,vi har köpt dem.
Tänk om du bara skulle få komma ut på enstaka promenader varje dag
och sedan bara sitta inne,..utan något att göra och få skäll varje
gång du hittar på något för att berika din tillvaro

Tro fasen att du också skulle bli antingen galen eller ge upp!
Alla djur (inkl människan) måste få berikning.

OCH NU TILL DET VIKTIGASTE!

Bara för att en viss träning funkar på grannens hund betyder inte det att det kommer att funka på din!
Alla hundar fungerar olika precis som vi människor gör, därför kan man inte dra alla över en kam utan man måste se till sin egna hunds förutsättningar när man tränar.

Tack å hej!

Inga kommentarer: