fredag 28 januari 2011

Berikningsspår - vad är det?


Jag vet att jag har skrivit om denna hundaktivitet förut men det tål att upprepas. Blodspår ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag vet vilken nytta det gör. Hittade en text skriven utav Frida-Marie Olofsson på Olofssons djurcenter.



Blodspår - en aktivitet för ALLA!

Det blir mer och mer vanligt att hundar av alla raser utövar blodspår, men fortfarande finns det några som påstår att det finns hundar utan jaktintresse. För mig handlar det mer om okunskap och att traditionen säger att det bara är ett arbete för sk ”jakthundar”. Det finns jakt i alla hundar, oavsett om man tror det eller inte. Det gäller bara att lära sig vilka jaktbeteenden som hunden som art har. På en vanlig promenad så nosar hunden i marken, den känner lukt som leder någonstans, hunden spårar alltså, det är ett extremt vanligt jaktbeteende. Det finns hundar som gräver ner sina ben och leksaker, de gömmer sina ”byten”. Hundar har med andra ord en rad olika jaktbeteenden, även om man kanske är ovetande om dem, så utför hunden dessa dagligen. Det handlar om att låta hunden få utlopp för sina naturliga beteenden och inte förmänskliga dem, då mår de som allra bäst. Inom tävlingssammanhang brukar det kallas viltspår, vilket innebär att hunden ska följa ett tillrättalagt spår, på en viss längd, ett visst antal vinklar, och bara någon kort sträcka är lagd utan blodspår. I slutet hittar hunden en viltklöv. Blodspår för berikning är helt annorlunda. Främsta skillnaden är att man hela tiden utgår från hunden och dennes behov. Man lägger spåret så naturligt som möjligt, man utnyttjar det som naturen ger en och så som man tror det skadade djuret skulle ha gått. Hur avancerat spåret ska vara avgörs efter vilken typ av hund och vilken nivå den ligger på, ju mer rutinerad hund ju större utmaning för spårläggare, det är det som gör det så roligt, inget spår ska vara det andra likt, det då är det som bäst. När man går blodspår med sin hund lär man känna den på ett helt annat sätt. Man lär sig läsa av hunden och förstår hur den reagerar. Det har man även med sig i vardagssituationen med sin hund. Det öppnar sig en helt ny värld tycker många och ångrar att de inte börjat tidigare med blodspår. Text skriven av Frida-Marie Olofsson



Vi på Hundia Hundskola i Mjölby startar upp 2 olika Blodspårskurser i vår:

1. 19/3 Blodspår Grund! Grundkurs för alla som vill komma igång med blodspårning. Denna kurs är till för alla hundar och ägare. Vi träffas 3 gånger där ni får lära er hur man lägger blodspår i berikningssyfte, hur ni kan göra spåren mer intressanta och höja motivationen hos hundarna. Kostnad 680 kr. Blod, klövar & förbrukningsmaterial ingår i kurspriset & spårläggningsmaterial får lånas. Kursen kommer att gå på lördagar.

2. 2/4 Blodspår EXTREME! Äntligen kan ni anmäla er till extreme kursen i blodspår! Här kommer vi jobba mer ingående med berikning utav raser, längre spår med fler motivationshöjare, fler olika underlag & jobbigare terräng. Den ultimata kursen för alla hundar som älskar att spåra. Kursen är på 3 gånger och kostar 750 kr. Blod, klövar & förbrukningsmaterial ingår i kurspriset & spårläggningsmaterial får lånas. Begränsat antal platser! Kursen kommer att gå på lördagar.

Intresserad av att vara med? Anmäl er här: http://www.hundiahundskola.se/mjolby/anmal.asp

Inga kommentarer: